Safiren – vår avdelning för äldre barn

  • På Safiren går det 18 barn mellan 3-6 år
  • Här jobbar en förskollärare, en barnskötare och en Montessoriassistent samt vår Montessorilärare.

​Montessoripassen är på förmiddagarna och börjar kl. 9:00 och det görs en paus för fruktstund.

Vi presenterar Montessoriövningar för barnen och barnen väljer sedan själva vad de vill göra och arbeta med utifrån Montessorimaterialet och ämnen som språk, matematik, naturvetenskap, historia, geografi, biologi etc. eller skapande arbete.

På samlingen arbetar vi med olika teman och följer årets växlingar, traditioner, sjunger, rimmar och ramsar m.m. Vi har även rörelse och lek både ute och inne. Behovet att utveckla sin sociala förmåga är viktig och därför får leken stort utrymme.

De olika rummen på Safiren:

Montessorirummet - matsal:

I Montessorirummet arbetar barnen med olika ämnen som de väljer själva (matematik, språk, skapande etc.). Här presenteras också Montessorimaterialet för barnen i gemensamma undervisningsstunder. Varje dag förbereds rummets miljö för att bjuda in barnen och väcka deras nyfikenhet. Att städa på vår Montessoriförskola handlar inte bara om att plocka undan utan att även ansvara för att göra det fint till den som kommer efter. Allt material och bord/stolar är i barnens höjd så de kan nå materialet. I detta rum äter Safirenbarnen sina måltider och det finns en låg diskbänk där barnen kan ”diska” efter maten, men självklart diskar barnen för att det är roligt, lärorikt och givande (och vi pedagoger diskar ordentligt i köket efteråt). Inför lunchen hjälper barnen till att duka och efter maten hjälper de till att tacka samt ta undan sin egen tallrik och skrapa ner eventuella matrester i papperskorgen – så vi tillsammans är delaktiga i att ta ansvar, ta hand om miljön och vårda förskolan.

Rummet för praktiska vardagsövningar:

Här finns materialet som tränar grov- och finmotorik: skala äpplen, pressa apelsiner, stryka, tvätta, putsa skor, riva morötter, ösa och hälla samt träna på att duka som förberedelse för livets vardagliga sysslor. Här är också hyllor och bord låga i barnens höjd. Detta rum används även för att pärla, pluppa, spela spel, lägga pussel, göra halsband, skapa med olika typer av återvinningsmaterial, trådar etc. Rummet ligger bredvid ateljén och används också för skapande arbete när mera utrymme behövs och barnen vill klippa, klistra och rita – det finns papper, olika sorters pennor, kritor, tuschpennor, sudd, pennvässare etc.


​Detta rum används även av småbarnsavdelningen Korallen som matrum (lunch och mellanmål), det finns två bord med plats för 6 barn vid varje bord, så de tolv Korallenbarnen alltid har tryggheten i att ha sin bestämda plats medan de 3 pedagogerna byter platser för att skapa variation.

De kulturella ämnenas utrymme:

Här kan barnen lägga en matta på golvet och ha materialet på eller sitta vid det lilla bordet och arbeta enskilt eller med en kompis med ämnen som biologi, geografi, historia, samhällskunskap m.m. Allt material har sin plats på de låga hyllorna och det finns i varje ämne tillgång till ett material från det konkreta till det abstrakta – som faktaböcker, kartböcker, jordglober och kartor med upphöjningar och nedsänkningar för berg och hav, kroppsdockor med löstagbara organ. Modeller av ögon och öron med löstagbara organ. Växtpressar, mikroskop, sand samt souvenirer på kända statyer och föremål från olika delar av världen osv.

Stora lekrummet (”pianorummet”):

I det stora lekrummet finns ett piano som barnen får spela på och som används av pedagogerna för att ackompanjera när vi har sångstunder. Här inne har vi också samlingar och sitter i en ring på golvet så alla kan se varandra. På dörren sitter QR-koder till små program på UR som berättar om de olika årstiderna vilket vi brukar lyssna på när vi har samling. Rummet används också för språkundervisning i engelska - då delar vi gruppen i två halvor och pratar, räknar, sjunger, lär oss hälsningsfraser, benämner olika föremål på engelska samt kopplar ord till våra projekt- och temaarbeten och använder oss av olika digitala hjälpmedel som iPad för att lyssna på engelska uttal etc.

Lekmaterialet är i barnens höjd och det finns utklädningskläder, tågbana med tåg, doktorsväska, affärsleksaker som kassaapparat och matvaror, porslinstallrikar, glas och bestick, en dockteater, små figurer, bilar, ponnys/hästar, docksäng, dockor av olika nationaliteter, dockvagn, vagga, dockkläder, ”Jordgubbslisas” hus och tillbehör etc. Detta rum har barnen själva designat och fått vara med att göra inköp till – och det kallas ibland för ”det magiska rummet” av barnen. Så detta rum byter skepnad och material utifrån barnens intresse, inflytande och delaktighet.

Byggrummet:

I byggrummet finns material som plus plus, smålego, stora Duplo lego, tågbana, kulbana, bilbana, Kapla-stavar, Mekano, återvinningsmaterial som toalettrullar etc. som barnen kan leka och vara kreativa med.

Ateljén:

Ateljén ligger i badrummet, så det finns tillgång till vatten att måla med och vatten att tvätta händerna med. Här kan barnen måla vid olika modeller av staffli och arbeta med målarfärg, vattenfärg, penslar i olika form och storlek, oljekritor, gips, lera, papier-maché, silkespapper, paljetter, glitter, klister, limstift, skapande med olika återvinningsmaterial etc. Här gestaltas många av barnens fantasier, tankar, känslor och idéer.

Toaletten:

I Badrummet/på toaletten finns två toaletter – en vanlig/stor och en liten, så barnen kan välja vilken som passar dem bäst. Handfatet inne på toaletten är högt, men de två handfaten utanför toaletten i badrummet är låga och det är här barnen tvättar händerna före och efter mat och toalettbesök. Mellan de två handfaten sitter en liten plansch med instruktioner kring handtvättning – barnen läser text och bilder och följer varje steg noggrant, de pekar och berättar vad de gör och vill gärna visa att de kan. Vi har också pappershanddukar för barnen att torka händerna på i stället för handdukar i tyg för hygienens skull.

Kontakta oss

Du hittar mer information om vår skola här på sidan. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss.

Vissa fält är inte korrekt ifyllda

Mariagårdens Montessoriförskola

Org-nr: 7696063523

Telefon:

070-190 03 87​